Ratahanke Seinäjoki-Oulu

335 kilometriä pitkä Seinäjoen ja Oulun välinen rata on yksi Suomen tiheimmin liikennöidyistä yksiraiteisista rataosista. Rataa käyttää valtaosa Etelä- ja Pohjois-Suomen välisestä rautatieliikenteestä ja se on osa Euroopan laajuista rautatieverkkoa (TEN). Hanketta on edeltänyt rataosan Helsinki–Seinäjoki kehittäminen.

Hanke toteutetaan vaiheittain. Ensimmjäinen vaihe on valmistunut ja toinen vaihe on käynnistynyt v. 2011 alussa. Hankkeeseen on liitetty Kokkola-Ylivieska -kaksoisraiteen rakentaminen vuoden 2012 alusta. Hanke valmistuu v. 2017.

Lisätietoja: http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/hankkeet/kaynnissa/seinajoki_oulu

Pohjois-Ruotsin hankkeet

Pohjois-Ruotsin alueella on meneillään mittavia rakennushankkeita, joihin suomalaisten yritysten on mahdollista osallistua. Esimerkkinä Uumajaan rakennettavan Ikea -tavaratalon ja kauppakeskuksen rakennusurakka, jossa on kysyntää mm. maanrakennuksen, puutavaran, ikkunoiden ja ovien toimittajista, julkisivurakentajista, sähkö- ja lvi-asennusten tekijöistä sekä suunnittelu- ja arkkitehtipalveluista. Rakentaminen alkaa kesällä 2014 ja tavoitteena on avata uusi tavaratalo talvella 2015 - 2016. Lisäksi Uumajan, Luulajan, Piteån ja Skellefteån kaupungeissa rakennetaan kouluja, päiväkoteja, urheilu – ja teollisuushalleja yms. Kaupunkien tekemistä tarjouskyselyistä löytyy tietoa kunkin kaupungin omilta kotisivuilta.

PEAB -konserni, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista rakennusyhtiöistä, on kiinnostunut suomalaisten yritysten mahdollisuuksista osallistua urakoihin. Yhtiö toivoo tarjouksia nimenomaan suomalaisilta sähkö- ja LVI -alan yrityksiltä.Ruotsissa panostetaan myös tuulivoimaan. Tarkoituksena on rakentaa n. 1800 tuulivoimalaa lähivuosien aikana.Ruotsin tielaitoksella, www. trafikverket.se on meneillään mittavia tiehankkeita Pohjois-Ruotsin puolella. Trafikverket suunnittelee 4,5 milj. euron tieurakoita Pohjois-Ruotsissa, näin ollen esim. siltarakenteiden ja kaiteiden valmistajille on kysyntää.

Lisätietoja: Kansainvälistymispäällikkö Hillevi Ylitorvi, Raahen seudun yrityspalvelut, hillevi.ylitorvi(at)raahe.fi, 040 830 3185

LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara AB)

Suomalaisille konepaja- ja metallialan yritysten on mahdollista toimia alihankkijana LKAB:lle. LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara AB) on Ruotsin valtion omistama kaivosyhtiö, jonka päätoimialana on rautamalmin louhinta Kiirunan ja Malmbergetin rautaesiintymistä. Kaivosyhtiön liikevaihto on noin 3,1 miljardia euroa ja yhtiö työllistää 4 100 henkilöä. Vuonna 2012 yhtiö toimitti kaikkiaan 26 miljoonaa tonnia valmiita rautamalmituotteita ja sen suunnitelmissa on investoida lähivuosien aikana noin kuudella miljardilla Ruotsin kruunulla vuodessa. LKAB avaa uusia kaivoksia ja uudistaa vanhoja olemassa olevia kaivoksiaan. Vuonna 2010 LKAB oli Ruotsin suurin teollisuusinvestoija, mikä tarkoittaa 8 %:a Ruotsin kokonaisinvestoinneista. LKAB ottaa seuraavan askelen kehityksessä investoimalla kolmeen uuteen kaivokseen Svappavaarassa. Juuri Svappavaaran uudet kaivokset ovat avainasemassa LKAB:n voimakkaalle laajenemiselle ja investoinneille.LKAB tulee lisäämään alihankkijoidensa määrää nykyisestä 4000:sta. Kysyntää on mm. putkituksista, sähköistyksistä, instrumentaatiosta, ohjausjärjestelmistä sekä asennus-, käyttöönotto- ja koulutuspalveluista vastaavista tekijöistä. LKAB:n ajankohtaisia tarjouskyselyjä pääsee seuraamaan kirjautumalla tarjousportaaliin LKAB:n kotisivulla www.lkab.com .

Kiirunan ja Jällivaaran kaupungit tullaan siirtämään nykyiseltä paikaltaan maanalaisten kaivosten laajennuksen aiheuttaman sortumisriskin takia. Koko Kiirunan ja Jällivaaran keskusta rakennetaan uusiksi: infra, liikehuoneistoja, toimistoja, hotelleja ja kouluja. Samoin rakennetaan uusi kaupungintalo, jonka rakentamisessa on tarjolla urakoita maanrakennus- ja rakennusalan yrityksille sekä sisustus- ja arkkitehtitoimistoille. Rakentamisen lisäksi siellä, mistä kaupungit tullaan siirtämään pois, tarvitaan rakennusten ja laitosten purku-urakoitsijoita.

Lisätietoja: Kansainvälistymispäällikkö Hillevi Ylitorvi, Raahen seudun yrityspalvelut, hillevi.ylitorvi(at)raahe.fi, 040 830 3185

Pohjois-Norjan hankkeet

Arktisen alueen investoinnit jatkuvat. Pohjois-Norjassa käynnistyvien Barentsin alueen uusien kaasu- ja öljylöytöjen ja kaivosten ansiosta tarjoutuu mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Kysyntää alueella on myös meri- ja energiateknologian sekä vesivoima- alan yrityksille. Myös matkailun ja kaupan investoinnit ovat merkittäviä. Suomalaisilla yrityksillä on hyvä mahdollisuudet päästä osallisiksi näistä hankkeista.

Norjassa on kysyntää suomalaisille konepajoille, rakennus-, energiateknologia- ja meriteollisuusyrityksille sekä kaikelle erikoistekniikalle, jota tarvitaan arktisten alueiden kylmissä olosuhteissa. Rystad Energyn raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä Norjan arktisilla vesillä tulee olemaan kahdeksan kenttäkeskusta ja tuon saman raportin mukaan North Norwegian Oil and Gas Activity Level esittää noin 25 biljoonan euron investointeja Norjan merelle sekä Barentsin merelle. Samalla alueesta tulee Norjan laajin öljyntuottaja-alue vuoteen 2040 mennessä ja tähän yritykset ovat jo alkaneet valmistautua. Esimerkiksi Tromssassa on kova rakennusbuumi meneillään: taloja, teollisuushalleja, kouluja, päiväkoteja, uusi satamaterminaali, toimistorakennuksia, hotelleja, tutkimuslaitoksia yms. Sama koskee Hammerfestiä ja Kirkkoniemeä. Lisätietoa Pohjois-Norjan hankkeista on saatavilla mm. Storvik Consult Oy, Pirkko Taskinen, p. 040 5062 079, s-posti: pirkko.taskinen@storvik.com

Lisätietoja: Kansainvälistymispäällikkö Hillevi Ylitorvi, Raahen seudun yrityspalvelut, hillevi.ylitorvi(at)raahe.fi, 040 830 3185

Raahen seudun yrityspalvelut
Hillevi Ylitorvi
kansainvälistymispäällikkö
p. 040 830 3185
hillevi.ylitorvi(at)raahe.fi
www.rsyp.fi

Raahen kaupunki
Harri Tuomikoski
teollisuusasiamies
p. 040 1356 811
harri.tuomikoski(at)raahe.fi
www.raahe.fi

Ylivieskan seutukunta
Antti Kotka
projektipäällikkö
P-P Verkkopalvelut -hanke
p. 0400 958 180
antti.kotka(at)ysk.fi
www.ysk.fi

Kalajoen kaupunki
Miia Himanka
elinkeinojohtaja
p. 044 469 1246
miia.himanka@kalajoki.fi
www.kalajoki.fi

BusinessOulu
Jouni Kähkönen
yhteyspäällikkö, suurhankkeet
p. 044 703 1320
jouni.kahkonen(at)businessoulu.com
www.businessoulu.com/suurhankkeet

Kempeleen kunta
Miia Marjanen
elinkeinopäällikkö
p. 050 316 9701
miia.marjanen(at)kempele.fi
www.kempele.fi

Limingan kunta
Teemu Haapala
yrityspalvelukoordinaattori
p. 044 577 9037
teemu.haapala(at)liminka.fi
www.liminka.fi

Kokkolanseudun kehitys Oy
Sami Viljanen
yritysasiamies
p. 044 7809900
sami.viljanen(at)kosek.fi
www.kosek.fi

Suomi-talo Tromssa / BusinessOulu
jukka.olli(at)businessoulu.com